Revista de música i cultura popular dels Països Catalans

Presentació del primer llibre de la col·lecció de “Els Llibres de CARAMELLA”Aquest any la revista arriba al número 25 i s’engresca en una nova empresa: l’edició de llibres acompanyats de DVD/CD sota el títol de la col·lecció “Els llibres de caramella”. Feia temps que aquesta era una idea que la redacció de CARAMELLA volia engegar i finalment és una realitat.

Iniciem aquesta col·lecció de la mà de l’associació Mapasonor dedicada a la producció audiovisual com a instrument per a promoure els drets humans, l’educació per la pau, les cultures d’arrel i l’avantguarda en l’art. Entre els seus projectes, destaca el projecte Oïdes Mediterrànies, que aquesta col·lecció vol divulgar.

Una persona amb un sac penjant. Viatge musical per les illes mediterrànies és un itinerari per quatre illes de la Mediterrània (Creta, Mallorca, Menorca i Sicília) que va portar a entrevistar persones i associacions que van obrir la porta a la cultura popular dels seus territoris. Però també aquest llibre és un manifest, un ideari sobre què és la cultura popular. Persones com en Toni Torrens afirmen: “Sa cultura popular l’entenc com una persona que neix amb un sac penjant a s’esquena i que cada dia hi posa una cosa. Jo fa 71 anys que duc aquest sac penjat a s’esquena i en 48 hores he après moltes de coses. Són coses que he anat assimilant i posant en ets sac. I es dia que jo me n’aniré, ets sac quedarà, s’obrirà sa tela, i de totes ses coses que hauré anat posant al llarg des 71 anys qualquna en quedarà per en terra que qualqú l’arreplegarà. I que en deixen una cada un, t’imagines sa quantitat de coses que porem deixar per sa gent que vendrà?

Una primer part del llibre la constituteixen els capítols monogràfics dedicats a “Creta”, “Sicília” i “Balears” basat en el treball de camp i les entrevistes que els membres de Mapasonor van realitzar durant el seu viatge. A continuació, autors com Jordi Alsina, Nuccia Maugeri, Robert Alzina i Francesc Vicens s’aproximen a aquestes realitats a partir d’articles d’anàlisi concrets que enriqueixen el coneixement sobre la kritikà (Creta), el cant dels lamentatori (Sicília), el glosat de Menorca i les tonades de camp a Mallorca. Complementa l’edició del llibre un DVD que inclou tres dels documentals que va generar el projecte Oïdes Mediterrànies: “Piazza-Isole-Montagna. Música i vida a Sicília”; “D’es Castell a sa Pobla. Construint la cultura popular” i “València, Istanbul, Tessalònica, Kabul. Oïdes Mediterrànies.”

Aquest primer llibre ja el podreu adquirir al nostre estand a la Fira Mediterrània (Passeig de la Festa) a Manresa (Bages), els dies 4, 5 i 6 de novembre, a un preu especial.

 
mussara.com