ACTUALITAT

L’Estrena de les Santes de Mataró amb Josep Vicent Frechina

La festa major de Mataró coincideix cada any amb l’última setmana de juliol i es fa en honor de les santes Juliana i Semproniana, filles de la romana Iluro i devotes seguidores de Sant Cugat. 

És la única festa major de Mataró, i se celebra des de la primera meitat del segle XIX. Rescatades de la letargia oficialista amb què les va impregnar el règim franquista, han estat pioneres en el retrobament democràtic entre la ciutadania i la celebració popular. Actualment,Les Santes són la festa gran de la ciutat de Mataró i comptem amb un nivell de participació popular molt important.  Una festa que està en constant evolució i revisió. 

Tot i que l’epicentre de la festa és el 27 de juliol, dia de Les Santes amb la celebració de la Missa de Glòria, processóla processó d’acompanyament, la dansa de l’Àliga i la desfilada de lluïment fins a la plaça de l’Ajuntament on fan acte de presència els elements més importants de la imatgeria festiva mataronina (especialment el gegant Robafaves), la Festa Major comença amb l’acte institucional de l’Estrena.

Enguany, el coordinador de la nostra revista, Josep Vicent Frechina, ha estat proposat com a ‘estrenador’. L’acte, a les 6 de la tarda a l’Ajuntament de Mataró, serà en format format de xerrada sobre el model festiu mediterrani i les pràciques musicals i culturals que comparteixen els pobles de les seves ribes.

Tot seguit l’alcalde farà cridar l’Herald perquè faci extensiva la seva Proclama de Festa Major pels carrers i places del centre històric de la ciutat, acompanyat de les Trampes i els Flabiolaires.

Podeu consultar tot el programa de Les Santes a www.lessantes.cat

Articles relacionats