CARAMELLA 41

POSIDÒNIA 
La soca que s’enfila
Per Josep Vicent Frechina

Toni Pastor (llaüt) i Marta Elka Calafell (veu i violí) són dos vells coneguts de la escena musical mallorquina. El primer amb Música Nostra i la segona amb Xaloc Música —es filla de Pilar Reiona, líder de la formació— o en solitari, porten anys i panys recorrent escenaris, animant vetllades de ball i enregistrant alguns discos formidables. El seu darrer projecte conjunt es diu Posidònia i planteja una original revisió de la música popular de les Illes Balears —boleros, jotes, fandangos, tonades i romanços— que es complementa amb poemes musicats i cançons pròpies de Marta Elka. Posidònia —que completen Bernat Cabot (violí), Pep Balaguer (guitarra), Moisès Pelegrí (percussió) i Marko Lokihari (contrabaix)— neix amb vo-luntat de difondre el patrimoni tradicional, però també d’utilizar-lo com a eina de creativitat.

El seu primer disc, Música Mediterrània (Blau, 2017), presentava unes magnífiques credencials amb adaptacions coloristes i renovades de peces clàssiques com el «Parado de Selva» —«Albercocs i cireres»—, el romanç «Blancaflor», la Jota marinera» o la sonada de flaüta eivissenca «Sa Calera», acompanyades d’alguns temes propis —«Lluna», «Alegria» o «Margarides», aquesta darrera sobre un poema de Maria Antònia Salvà— que apuntaven, amb la característica sensibilitat de l’autora, cap el mateix univers expressiu. El disc semblava ratificar els coneguts versos d’Alcover que es canten a «La Balanguera»: «sap que la soca més enfila / com més endins pot arrelar». Sonen les campanes! (Blau, 2018), repetia la jugada enfocada ara al repertori nadalenc, amb una combinació de peces tradicionals i noves que insistien en les harmonies inesperades i els arranjaments imaginatius.

En el moment de tancar aquestes ratlles, una vegada feta ja l’entrevista, el duet publicava un nou disc, signat ara per Marta Elka en solitari —Cançons de maternitat (Blau, 2019)— amb musicacions de poemes de Carme Riera.

Per llegir aquest article complet de Caramella 41 et convidem a subscriure-t’hi.

Articles relacionats