CARAMELLA 45

FONDA ALCALÀ DE CALACEIT
100 anys a peu de carretera
Per Aleix Cardona

Asseguts a l’antic menjador de la Fonda Alcalà, ens trobem, un dijous d’estiu d’enguany, amb el Miguel i l’Enrique, cap de sala i cuiner respectivament, germans i hereus d’un projecte familiar que, 100 anys després, sembla tenir el present assegurat i una bona perspectiva de futur. I parlem, una llarga estona, de passat, present i futur. I és que una centúria dóna per molt.

Sembla casual, però el centenari de la fonda coincideix amb el moment de més població a Calaceit i el de menys. Concretament parlem de l’any 1920 (més de 3.000 habitants), mentre l’any 2020 no arriba als 1.000. En paral·lel, la fonda ha fet un camí de creixement i consolidació i projecció, diríem que invers. Com ho heu viscut tot això?

Natres no ho hem viscut directament, com a negoci. La vida de la fonda sempre ha estat lligada a la carretera. La fonda ha estat una fonda de pas. Les celebracions del poble sí, que es feien aquí, però el negoci ha estat lligat a la carretera, ja a l’inici, amb els jaios, que hi havia les quadres i les pallisses al davant, era un lloc que vivia molt de cara a la carretera, llavors amb els carros i els animals. Primer va ser un bar, amb un petit menjador, i les habitacions. Els clients eren corredors de comerç, molts de la part de Tortosa, camioners.

Per llegir aquest article complet de Caramella 45 et convidem a subscriure-t’hi.

Articles relacionats