ARTICLES

Bona participació i debat a la V Jornada de l’Institut Ramon Muntaner

Els dies 29 i 30 de juny es va celebrarar a Móra la Nova la V Jornada Institut Ramon Muntaner. “Cultura i recerca en el territori”. La jornada tenia com a objectiu posar en valor, la recerca, publicacions, activitats i projectes dels centres i instituts d’estudis de recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana. Al mateix temps però, la jornada volia ser un punt d’intercanvi i debat entre especialistes i membres de les entitats membres.

Entre altres d’actes, s’hi van realitzar dues taules rodones, sobre les diferents perspectives d’aproximació al patrimoni i sobre la recerca i la divulgació en l’àmbit de les humanitats, respectivament; s’hi va presentar el Cens de Fotografia de Catalunya i la V Beca Joan Veny otorgada a al treball titulada “La llengua escapçada” d’Esteve Valls, i dedicat a l’estudi de l’autonomització de la llengua catalana a la cruïlla catalanoaragonesa”.

Montserrat Solà, antropòloga i membre del consell de redacció de CARAMELLA va participar en la primera de les taules rodones moderada per Joaquim Puigvert (professor d’Història de la UdG). Sota el títol “Diferents perspectives d’aproximació al patrimoni”, els participants van debatre sobre aspectes com ara l’evolució dels processos de patrimonialització al nostre país, sobre la participació popular en aquests processos, què és i com es categoritza el patrimoni, i fins i tot es va qüestionar si no s’està produint una banalització del que es considerat “patrimoni”.

Aquestes jornades donaven el tret de sortida a la celebració del 15 anys de la constitució de l’Institut Ramon Muntaner. L’IRMU va nàixer l’any 2003 d’un acord entre la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana, amb l’objectiu principal de donar suport a la recerca i a la difusió de l’activitat que realitzen els instituts i centres d’estudis de totes les terres de parla catalana, o bé iniciatives com el projecte editorial de CARAMELLA.

Articles relacionats