ACTUALITAT

CARAMELLA PRESENTA A MALLORCA EL DOSSIER «LA CULTURA POPULAR
A MALLORCA, AVUI», I EL NOU WEB

Actes a Palma, Manacor i Santanyí

Al llarg del proper cap de setmana, la revista de música i cultura popular Caramella ha preparat un seguit d’actes a Mallorca per presentar el dossier central del darrer número dedicat a «la cultura popular a Mallorca avui», i la nova pàgina web de la revista on, entre d’altres novetats, es podrà accedir lliurement al contingut dels primers vint-i-cinc números. En concret, la revista es presentarà, divendres 16, a Can Alcover, a Palma; dissabte, 17, al Molí d’en Polit, seu de l’Associació de Glosadors de Mallorca, a Manacor, i diumenge, 18, a Santanyí, en el marc de la VII Trobada de Sonadors de Pagès.

Al dossier -el primer de caire territorial que publica Caramella-, que ha estat coordinat per Joana Domenge, Miquel Sbert, Andreu Ramis i Jaume Guiscafré, col·laboradors habituals de la revista, hi col·laboren alguns dels noms més importants pel que fa a l’estudi i reflexió sobre cultura popular a les Illes Balears en l’actualitat. Així, Ramis i Sbert analitzen la situació del patrimoni cultural immaterial a Mallorca; Llucia Serra aborda el paper de les institucions públiques davant el repte del patrimoni immaterial i es fixa especialment en el cas de la Institució Pública Antoni M. Alcover; Marcel Pich ens brinda una panoràmica sobre les noves festes populars mallorquines i la seua proliferació els darrers anys; Maria A. Mesquida celebra amb el Nou Romancer el seu vint-i-cinquè aniversari; Jaume Guiscafré entrevista el cuiner Tomeu Caldentey, paradigma d’ús de la tradició, culinària en aquest cas, com a eina de creativitat; Francesc Vicens examina algunes propostes recents de creació musical i reafirmació identitària com el Ferments de Miquel Brunet o el Folk Souvenir de Joana Gomila; Toni Mateu ens parla de la vigència i evolució del ball de bot; i, finalment, Carme Castells i Joana M. Serra fan balanç de tot allò que ha assolit la Casa Pare Ginard i Arxiu Oral de Mallorca.

La raó fonamental d’aquesta nova  línia en els dossiers monogràfics de Caramella pretén presentar la situació de la cultura popular en els diferents territoris del país des d’una mirada crítica i d’anàlisi d’actualitat, i per altra banda, fer visible l’enorme vitalitat de què encara gaudeixen les manifestacions de cultura popular en tot l’àmbit dels Països Catalans.

Caramella Digital
La presentació té una segona vessant igualment important: Caramella ha donat un pas de gegant en l’àmbit virtual amb la digitalització, catalogació i publicació en obert, amb descàrrega lliure, dels primers vint-i-cinc números de la revista. Estem convençuts que aquesta serà una eina molt potent de divulgació de tots els coneixements que aquests anys (quasi dos dècades!!) ha anat recollint Caramella en format paper, però que era necessari que també fossin disponibles en versió digital.

PROGRAMA D’ACTES

Divendres, 16 març, 19:30
Can Alcover
Palma – Sant Alonso, 24
Presentació del dossier “La cultura popular a Mallorca, avui” (Caramella 38)
I de la nova versió digital de la revista.
Amb Josep Vicent Frechina i Montserrat Solà (editors de Caramella)
Miquel Sbert, Joana Domenge, Jaume Guiscafré i Andreu Ramis (coordinadors del dossier)

Dissabte 17 març, 19:30
Associació de Glosadors de Mallorca, Molí d’en Polit
Manacor – Carrer de Conilles
Presentació del dossier “La cultura popular a Mallorca, avui” (Caramella 38)
I de la nova versió digital de la revista.
Amb Josep Vicent Frechina (coordinador de Caramella)
Glosat amb els Glosadors de Mallorca

Diumenge 18 març,  10:30
S’Alqueria Blanca
Santanyí, plaça de Sant Josep
VII Trobada de Sonadors de Pagès
Stand de Caramella tot el matí

Articles relacionats