CARAMELLA 43

PALMIRA JAQUETTI I ISANT
Comissió Any Palmira Jaquetti

La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural pro­mou des del mes de març de 2020 al maig de 2021 l’Any Palmira Ja­quetti per tal de commemorar el 125è aniversari del naixement de la pro­fessora, poeta, compositora i recol·lectora de cançons populars Palmira Jaquetti i Isant (Barcelona, 21 de setembre de 1895-Santa Margarida i els Monjos, 8 de maig de 1963). La comissària de l’esdeveniment és la doctora Carme Oriol Carazo, de la Universitat Rovira i Virgili. L’Any Jaquetti va començar el passat dia 2 de març, a l’Ateneu Barcelonès. Va obrir l’acte la Directora de Cultura Popular M. Àngels Blasco i el va tancar la Consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga. La Comissària Carme Oriol hi va intervenir per presentar l’Any Palmira Jaquetti i tot seguit, el pare Josep Massot i Muntaner, conservador de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, va exposar el tema «Palmira Jaquetti i l’Obra del Cançoner» com a conferència inaugural. Després hi va haver-hi un espectacle musical ideat i dirigit per Jordi Lara.

Palmira Jaquetti va viure entregada a l’ensenyament, la música i la poesia, i té el mèrit singularíssim d’haver recollit entre 1925 i 1940 unes 10.000 cançons per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, en un entorn ben dificultós per al treball de les dones. A la recuperació i difusió de la seva tasca, poc reconeguda fins ara, volen contribuir diferents publicacions científiques i divulgatives, cicles de conferències, activitats musicals i escolars, etc., i una exposició dissenyada per desplaçar-se a qualsevol lloc que la demani i que anirà acompanyada d’un catàleg editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Podem avançar, finalment, que preparen actes commemoratius entitats tan diverses com els festivals Dansàneu i Càntut, l’Esbart Català de Dansaires, la Trobada de Centres d’Estudis de Lleida, la Franja, Aran i Andorra que organitzarà enguany a Vielha l’Institut Ramon Muntaner, el Grup d’Estudis Etnopoètics i el Recercat, entre d’altres.

Caramella se suma a l’homenatge amb l’elaboració d’un dossier especial «Palmira Jaquetti i Isant» per al número 43 que sortirà aquest mes d’octubre, a més de recomanar la relectura de l’article «A l’entorn de Palmira Jaquetti i Isant», apare­gut l’any 2006 (Caramella, núm. 14) i que podeu consultar en aquesta pàgina web.

Podeu consultar el calendari d’activitats programades i realitzades a la pàgina web commemorativa:
https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2020/anypalmirajaquetti/inici/

Articles relacionats