CARAMELLA 42

EL BOSC

Caramella 42 ha sortit a la llum mentre el món sencer es troba immers en una distopia en forma de pandèmia que ens ha confinat a casa i ens ha obligat necessàriament a reflexionar quina és la nostra relació amb  l’entorn. Feia molts mesos que el dossier estava decidit, però avui, pren més sentit que mai. Hem dedicat el cos central de la revista al bosc com a entorn natural amb què les persones ens hem relacionat secularment. El bosc és un ecosistema extraordinàriament complexe i des de CARAMELLA hem volgut recollir diferents aproximacions. A partir de l’article marc a càrrec del doctor Martí Boada sobre quin ha estat, és, i cap a on anem en la nostra relació  amb els boscos, es dóna testimoni  dels aprofitaments tradicionals que se n’ha fet, es repassa breument la història dels boscos comunals als Països Catalans o s’analitza el paper que ha jugat el bosc en el folklore oral: el paper simbòlic que té en molts contes i rondalles, en la fraseologia, etc. La perspectiva dominant  ha estat des del present: articles sobre la cuina del bosc i sobre la percepció i cultura actual dels incendis forestals -amb una entrevista interessantíssima a Marc Castellnou  (GRAF)-. També hem volgut deixar constància de l’auge actual d’una mena de naturalisme espiritual a l’entorn d’aquests espais naturals: els boscos com a espais de salut i i terapèutics i que ens connecten amb la dimensió més espiritual de la natura. En definitiva, un dossier que també ens hauria d’allunyar  de la visió urbanocèntrica del bosc i del món rural.

Per la resta, continuem amb les seccions habituals. Una entrevista a fons a l’artista Ximo Caffarena completada amb una descripció exhaustiva de totes les obres discogràfiques on ha participat. Articles sobre les revistes de teatre còmic del Paral·lel barceloní, la figura del cantador d’albades de Cabanes Aniceto Tomàs o el mestre de dansa Carles d’Abàsolo, omplen les pàgines de les seccions de tocadors i cultural popular.  Celebrem també els 25 anys de l’Arxiu de Folklore de la Universitat Rovira i Virgili i recuperem la secció d’oficis i artesans dedicada a Joan Farré, artesà cisteller de Folgueroles i dissenyador d’estructures vegetals. Com sempre, també podreu trobar les ressenyes dels discos i llibres editats els darrers mesos.

No voldríem deixar de recordar-vos que aquest 2020-2021 s’ha fixat com l’Any Palmira Jaquetti per tal de commeorar el 125è aniversari del naixement de la professora, poeta, compositora i recol·lectora de cançons populars. L’Any va quedar inaugurat el passat 2 de març i tenia previst l’organització de diversos actes i activitats per a divulgar la seva figura, que esperem que finalment arribin a bon port.

Articles del dossier que podeu llegir a CARAMELLA 42:

Els boscos 2020. D’on venim, on som i cap on anem. Martí Boada
Els valors espirituals dels boscos. Josep Gordi Serrat
La cuina del bosc. Maria Nicolau
Una cultura dels incendis forestals. Iago Otero
Entrevista a Marc Castellnou (GRAF). Aleix Cardona
Boscos comunals dels Països Catalans. David Algarra
Els pinyonaires. Josep Cot i Antoni Gimeno
El bosc i les literatures. Roser Ros
Arbres de poca volada discursiva. Bàrbara Sagrera
Notes de «Carboners i traginers a Alaró». Joan Simonet i Lluís Cañellas

Podeu demanar-nos aquest número 42 o fer-vos subscriptors de CARAMELLA per només 18€/any (inclou 2 números més l’enviament) accedint a l’apartat: Subscriu-te

Articles relacionats