ARTICLES

UNA SORPRESA AMAGADA AL ROMANCERILLO
Per Salvador Rebés
CARAMELLA 16 – CULTURA POPULAR

El Romancerillo catalán de Manuel Milà i Fontanals ens ofereix de manera fragmentària, a tall de «Noticias » i amb el propòsit d’estalviar espai, nombrosos textos que el savi vilafranquí considerava d’interès secundari, així com d’altres que tenia recopilats a bocins. En qualsevol cas, les «Noticias» del Romancerillo són una capsa de sorpreses. Parem atenció ara al núm. 167, aplegat pel mateix Milà i Fontanals a Barcelona, després de 1853, d’un informador de Menàrguens (la Noguera):

167. Bandidos de Valencia.– En el reino de Valencia / los ayres hi van pasando…– Habla de un padre y dos hijos «valientes y esforzados». Contiene una parodia del romance del Cid –Salga uno, salgan dos.

No diu res més. La feina és nostra per saber de què es tracta. D’una paròdia cidiana potser? És cert que la inspiració popular practicava la paròdia. Recordem sinó la versió paròdica de Don Joan i don Ramon que V.Wenceslau Querol va fer a mans de Marià Aguiló, publicada al Romancer popular de la terra catalana (1893: 350-352).

Per continuar llegint l’article, descarregueu-vos el PDF adjunt.

icona_pdf
Articles relacionats