CARAMELLA 46

ELS ESPORTS TRADICIONALS AVUI

Aquest número 46 de Caramella inclou un doble dossier arran de la coincidència amb el tancament de l’Any Manuel Cubeles. L’objectiu no és tractar els esports tradicionals sense caure en la pura descripció de normes, funcionament, etc.; ans el contrari, el que es vol, com descriu Víctor Agulló, és posar en valor els esports tradicionals i com aquests encaixen en la societat contemporània. Veure quina és la seva funció com a espais de socialització, quines transformacions s’hi estan produït quan aquest s’institucionalitzen i normativitzen, quins paper juguen en la configuració d’identitats, el paper de la dona, etc.

Amb aquest dossier es vol donar a conèixer la diversitat d’espors tradicionals que encara existeixen arreu dels Països Catalans per fomentar-ne la seva pràctica i coneixement des de l’avui, en tant que som també el que juguem. De tots aquests aspectes ens parlen els articles que trobareu al sumari: sobre els reptes i oportunitats de la pilota valenciana, amb especial atenció a la professionalització que s’està produint de les jugadores de pilota. També es tracta quina és la vigència i funció del joc maonès en la societat menorquina d’avui, o del tir de fona que encara es practica també a Mallorca i Menorca. S’analitza que està passant amb la vela llatina tradicional a l’Albufera de València, així com què ha passat amb l’esportivització de les competicions de regates de pontones de la Ribera d’Ebre. Sense oblidar la interessant visió que sempre aporta Pere Lavega sobre el joc de bitlles, o el debat que sempre obre avui en dia la pregunta “Són els castell un esport?” atesa la seva evolució i popularització. Tanca el dossier un interessantíssim article històric sobre el paper de la falconeria al nostre territori i la presentació d’un article que posa el focus a l’acompanyament amb música de dolçaina i tabal que acompanyen les carreres pedestre en els quals el guanyador acostumava a rebre un gall com a premi.

A continuació us llistem el sumari d’articles que s’inclouen en el dossier sobre «Els esports tradicionals, avui». Si els voleu llegir, us convidem a subscriure-us a la revista. Ho podeu fer, clicant aquí.

Sumari

Presentació del dossier. Víctor Agulló
La pilota valenciana. Reptes i oportunitats. Víctor Agulló, Yaiza Pérez i Ricard Sentandreu
La professionalització de les jugadores de pilota. Helena Paricio
El joc maonès i el seu encaix en la societat menorquina d’avui. Antoni Camps i Pilar Vinent
Tir i arrossegament. Antoni Castelló
Vela llatina tradicional a l’Albufera de València. Pilar i Joan Rosaleny i Francesc Ferrer
Castells esportius. La il·lusió d’una falsa modernitat. Guillermo Soler
El tir de fona. Caça, guerra i esport. Cristina Joy
De les regates de pontones a les competicions de llagut català. Biel Pubill
El joc de bitlles a Catalunya. Visió etnomotriu. Pere Lavega
La falconeria. Un deport a la Corona d’Aragó. Ricardo M. Olmos i Carmel Ferragud
Corregudes del gall. Pedestrisme popular amb música de dolçaina. Josep Vicent Frechina i Recaredo Agulló

Articles relacionats