ACTUALITAT

FACSÍMIL LLIBRET DE FALLA DE PERPINYA (1946)

Amb el número 44 de Caramella, dedicat a Franco i la cultura popular, s’inclou una edició facsímil del Llibre de falla la plaça del Pont d’Envestit plantada per els valencians de Perpinyà baix el lema: «Cremem a Franco».

L’edició s’introdueix amb un article escrit per Josep Lluís Marín de l’Associació d’Estudis Fallers”, el qual descriu i contextualitza aquesta acció q eu va tenir lloc l’any 1946, quan un grup de valencians exiliats a Perpinyà va posar en marxa un projecte per a plantar una falla que, sota el lema «Cremem a Franco», volia contribuir a la campanya internacional contra la dictadura franquista. La plaça del Pont d’en Vestit, en ple centre de la ciutat, va ser l’escenari on s’alçà aquesta falla, que estava presidida per una grotesca figura de Franco, vestit de militar i ple de condecoracions, que cavalcava un esquifit rossí dalt d’una carabassa (que simbolitzava una Espanya buida i traspassada pel dolor) sostinguda per aquells que donaven suport a la dictadura: el capital, la Falange i les tropes regulars del Riff. En un costat, una forca estava preparada per a penjar el dictador quan el poble s’unira. Les escenes del cadafal criticaven la falta de llibertats a Espanya i les dures condicions de vida al país. Les bases de la falla tenien un fons de barraques que recreaven un paisatge valencià.

És una edició no venal, només es regala quan s’adquireix Caramella, 44. Si la vols, escriu-nos a: redaccio@revistacaramella.cat

Articles relacionats