CARAMELLA 47

PRESENTACIÓ AL PRIORAT
Centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya

L’associació Caramella organitza, per al dia 4 de març, dissabte, la presentació a Ulldemolins del Centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (OCPC), iniciativa impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’acte de presentació es farà a la sala 1 d’Octubre de la localitat, a partir de les 6 de la tarda, i comptarà amb la participació del comissari del centenari i de l’exposició sobre aquest esdeveniment, el musicòleg i professor d’etnomusicologia Jaume Aiats, que parlarà d’aquesta empresa cultural engegada fa cent anys i que es va veure estroncada per l’alçament franquista i la guerra posterior, i que va plantejar un ambiciós treball de recollida d’informació al voltant de les cançons que es cantaven arreu dels Països Catalans.

També hi prendrà part l’etnòleg i membre de Carrutxa, Salvador Palomar, qui ha desenvolupat un treball d’investigació sobre les missions que es van fer per recollir els materials abans esmentats a la zona de Montsant i el Priorat, i concretament a Ulldemolins.

Montserrat Solà, antropòloga i redactora de la revista, explicarà el sentit d’aquesta iniciativa i parlarà del contingut del dossier central del número 47 de la revista Caramella  dedicat a l’OCPC amb una mirada crítica.

L’acte de presentació es clourà amb la interpretació de cançons populars recollides a la localitat a càrrec de membres de l’associació de dones d’Ulldemolins, La Carena.

Seguidament, es farà la inauguració de l’exposició del Centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, que estarà instal·lada a la sala de la cafeteria del Centre Cívic, situada al mateix edifici, i que es podrà visitar fins al dia 19 de març, amb horaris de cap de setmana i visites concertades entre setmana.

Cal destacar la importància de la recerca feta per la missió de l’Obra del Cançoner a Ulldemolins, iniciada a primers d’agost de l’any 1932, i que després s’amplià a altres localitats com Margalef, la Bisbal, Cabassers i Poboleda.

Aquests actes, organitzats per la revista Caramella, compten amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Ramon Muntaner, l’Ajuntament d’Ulldemolins i l’associació de dones La Carena (Ulldemolins).

Articles relacionats