CARAMELLA 43

PALMIRA JAQUETTI I ISANT

Caramella s’ha volgut sumar amb l’edició d’aquest número a la commemoració del 125è aniversari del naixemente la pro­fessora, poeta, compositora i recol·lectora de cançons populars Palmira Jaquetti i Isant (Barcelona, 21 de setembre de 1895-Santa Margarida i els Monjos, 8 de maig de 1963).  Des del mes de març d’aquest any 2020 la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural pro­mou  l’Any Palmira Ja­quetti, i des dels inicis es va establir la col·laboració entre la Comissió Científica de l’Any i el consell de redacció de la revista. Sota les indicacions de la Dra. Carme Oriol i coordinat per Salvador Rebés -habitual col·laborador de Caramella- es va dissenyar aquest dossier que pretén reivindicar la figura de Palmira Jaquetti des de diferents vessants.

Es tracta d’articles que permeten resseguir els seus orígens i genealogia sobre els Jaquetti i sobre els Isant; que pretenen reivindicar la seva empenta i complicitat femenina i que expliquen la seva tasca i biaix com a recol·letora de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. D’altres assenyalen l’aproximació a la natura que s’expressa en les seves Memòries o es fixen en la seva obra musical, així com en la seva obra poètica. També hi ha lloc per documentar el testimoni de Vicent Biete, alumne seu a l’Institut-Escola o descobrir la visita de Palmira Jaquetti a la Vall d’Arran segons el periodista Miguel A. Castiella.

Aquest nou número conté seccions habituals com l’entrevista a fons dedicada al graller Manu Sabaté, i es fa ressò de grups tradicionals com el menorquí Traginada i el ponentí grup de grallers Els Carreter. La moixiganga, tractada des de la vessant més històrica a Xàtiva fins a l’anàlisi de la recent i singular moixiganga de Reus ocupen la secció de “Cultura popular”. I dos noms propis prenen el protagonisme aquesta Caramella: d’una banda, Salvador Palomar, arrel de la celebració dels 40 anys de Carrutxa; i de l’altra, Jordi Fàbregas, que es “jubila” al capdavant del Tradicionàrius. Es manté la secció de “Museus” que aquest cop ens descobreix VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, a més de l’apartat de ressenyes tant de discs com de llibres publicats els darrers sis mesos. I en aquesta ocasió, per tancar el número, comptem amb un article d’opinió d’Andreu Ramis Puig-gròs sobre el patirmoni cultural immaterial en temps de Covid-19.

Dossier 43: Palmira Jaquetti i Isant
Presentació. Any Palmira Jaquetti. Salvador Rebés
Els Jaquetti. Ramon Terrassa
Els Isant. Maria Àngels Clotet
La complicitat amb el món femení. Palmira Jaquetti, recol·lectora de cançons. Roser Reixach i Montserrat Solà
La jota en les memòries de camp de Palmira Jaquetti per a l’Obra del Cançoner. Josefina Roma
Palmira Jaquetti i Isant o la veu de la natura. Joan de la Creu Gody Tomàs
Influències i aspectes a tenir en compte en les composicions musicals de Palmira Jaquetti. Esther Navarro
Palmira Jaquetti i el final del lied noucentista. Amadeu Corbera
«De Llum faré el cant». Aproximació a la poesia de Palmira Jaquetti. Carme Rubio
La labor pedagògica de Palmira Jaquetti. Vicenç Biete
Palmira Jaquetti a la Vall d’Aran segons el periodista Miquel A. Castiella. Salvador Rebés

Podeu demanar-nos aquest número 43 o fer-vos subscriptors de CARAMELLA per només 18€/any (inclou 2 números més l’enviament) accedint a l’apartat: Subscriu-te

Articles relacionats