CARAMELLA 45

XAVIER ALCÁCER – PUNTA NEGRA CREATIUS
Generant discurs amb presa de terra
Per Josep Vicent Frechina

Quan amb vint-i-sis anys Xavi Alcácer (Puçol, 1981) guanyava el concurs d’escultura de la CAM en una exposició col·lectiva d’artistes emergents-submergits —hi havia presentat Mudança, torbadora instal·lació que denunciava la gentrificació i l’especulació urbanística—, el catàleg de la mostra el descrivia amb un argument força singular: «es considera un creador interdisciplinar encara que no sap ben bé a què respon si al seu interés pel descobriment, la hibridació i el joc o als efectes de la “palometa” que acostuma a prendre després d’esmorzar els dissabtes al matí a qualsevol bar de l’Horta Nord». Gosaria dir que la descripció, més enllà de la seua aparent sornegueria, continua sent bastant exacta. Com artista ha fet de la interdisciplinarietat un element essencial de la seua signatura: ha fet vídeoart, art sonor, performances, fo-tomuntatges, art públic, art d’acció… I en totes aquestes modalitats no era difícil trobar referències directes a elements de la cultura popular: gastronomia, fraseologia, pirotècnia, festa, agricultura tradicional… que apareixien sovint en un context conflictiu interpel·lant-nos amb la seua potència simbòlica.

Punta Negra Creatius és ara el seu projecte de disseny gràfic on trasllada tot aquell bagatge i el posa al servei de la generació de discurs i on, novament, els elements de cultura popular segueixen jugant un paper decisiu. La pròpia revista Caramella se n’ha vist beneficiada de la seua creativitat en el disseny del cartell que anunciava les jornades «La cultura popular a debat, ara i ací» amb motiu del nostre vinté aniversari.

Quedem a la terrassa de Ca Maribel, un establiment de Massalfassar per al qual ha dissenyat la imatge corporativa —basada en aquest cas en la retícula i la paleta de colors habitual dels mocadors de fardo— i una part substancial de la seua decoració interior. I no tardarà en aparéixer en taula, així com qui no vol, una palometa ben fresca.

Per llegir aquest article complet de Caramella 45 et convidem a subscriure-t’hi.

Articles relacionats