CARAMELLA 45

CINC ANYS DE FESTIVAL TERRER PRIORAT
Música, vi, oli… i molta constància
Per Aleix Cardona

El Priorat és una comarca que a vegades costa de trobar. És difícil d’identificar-la com un tot, més aviat hom té la sensació que és com un trencaclosques amb dificultats per encaixar i que el calçador fa més que les accions a diferents nivells. El tòpic ens porta a identificar, amb massa facilitat, Priorat i vi. I és cert que aquest hi ha tingut i hi té un paper molt important, però el Priorat real és més polièdric, més divers i amb més perspectives, i alhora més oblidat.
És cert que hi ha estructures comunes, com el Consell Comarcal, o altres que agrupen parts, com el Parc Natural de Montsant. També hi ha les DO —Priorat, Montsant i Siurana— i algunes iniciatives que busquen aquesta posada en comú i un univers compartit que esdevingui motor per a la gent i el territori.

També cal considerar que en un país on allò que acostuma a marcar la realitat són les concentracions urbanes més grans, normalment a la capital, en el cas del Priorat això encara és més complex perquè aquesta capital és prou petita, amb una quarta part dels habitants del total —poc més de 2.500.

Aquest aspecte, però, també és un dels que dóna empremta al territori. El Priorat ha perdut una quantitat de població en poc més de 100 anys que l’ha deixat especialment tocat. És el que tenen les comarques rurals en un context urbanocentrista.

Per tot això, que des de fa cinc anys funcioni i creixi, pas a pas i amb paciència, teixint dia a dia la tela del Terrer, un festival de música, tranquil, actual, sense etiquetes i salvant reptes amb imaginació i perspectiva és una gran notícia i, sobretot, una gran satisfacció.

Blai Rosés, ànima del Festival Terrer Priorat, que viu a Arbolí, comarca del Baix Camp, però amb característiques força prioratines  —podem parlar d’un poble del Priorat en comarca aliena?— ha entès i fet entendre que el Priorat, més enllà dels límits, és una manera de mirar la terra i la gent. I de la mà del vi i la música, ha fet realitat aquesta proposta. Juntament amb Pau Font, l’altre nom propi des de l’inici d’aquesta aventura.

Per llegir aquest article complet de Caramella 45 et convidem a subscriure-t’hi.

Articles relacionats